سامانه مودیان چیست؟
سامانه مودیان سامانه ای است که به منظور شفافیت و عدالت مالیاتی طبق قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان توسط سازمان امور مالیاتی راه اندازی گردیده است.
سازمان امور مالیاتی نسبت به ثبت نام و عضویت و نیز تخصیص کارپوشه اختصاصی به کلیه اشخاص حقوقی و حقیقی در سامانه مودیان اقدام نموده است.
کلیه اشخاص حقوقی از اول دی ماه 1402 و کلیه اشخاص حقیقی بر اساس حجم فروش مشمول اجرای این قانون شده اند.
مودیان می بایست تمامی صورتحساب های خود را طبق دستورالعمل تنظیمی سازمان امور مالیاتی به صورت الکترونیکی به سامانه مودیان ارسال نمایند.
محاسبه ارزش افزوده دریافتی و پرداختی (اعتبار مالیاتی) و تهیه اظهارنامه ارزش افزوده پیش فرض توسط سامانه مودیان صورت می پذیرد و از این پس مودی صرفاً اظهارنامه را مشاهده و مواردی که قابلیت درج اطلاعات دارند را ویرایش و تایید نهایی می نماید.
برخی از اصطلاحات مهم در سامانه مودیان
پس از تصویب قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان یکسری اصطلاحات جدید در فرهنگ لغت مالیاتی کشور مرسوم شده که برخی از آنان به صورت خلاصه بازگو می گردد.
– پایانه های فروشگاهی : به طور خلاصه هر دستگاهی که قابلیت صدور صورتحساب الکترونیکی، ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان یا اتصال به شبکه های رسمی پرداخت کشور را داشته باشد پایانه فروشگاهی نامیده میشود.
– صورتحساب الکترونیکی : صورتحسابی است که دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی ( طبق دستورالعمل سازمان) بوده و پس از ثبت در حافظه مالیاتی مودی (نرم افزار مورد استفاده مودی) با امضای دیجیتال به سامانه مودیان ارسال می گردد.
– حافظه مالیاتی: حافظه مالیاتی یک ابزار الکترونیکی برای ثبت و نگهداری صورتحساب الکترونیکی و ارسال به سامانه مودیان می باشد. بعنوان مثال نرم افزار سامانه مودیان اخوان یک حافظه مالیاتی است که کاربر در آن اقدام به ثبت فاکتور فروش و ارسال به سامانه مودیان می نماید.
– شماره منحصر به فرد مالیاتی: شماره ای 22 کاراکتری است که توسط حافظه مالیاتی به ازای هر صورتحساب الکترونیکی صادر میشود. شماره صورتحساب الکترونیکی از چپ به راست شامل چهار قسمت می باشد:
شش کاراکتر اول: شناسه حافظه مالیاتی ثبت شده در کارپوشه
پنج کاراکتر بعدی: تاریخ صورتحساب بر مبنای 16
ده کاراکتر بعدی: سریال صورتحساب بر مبنای 16
یک کاراکتر: رقم کنترلی
– گواهی امضای دیجیتال مهر سازمانی: جهت ارسال صورتحساب الکترونیکی و به منظور بالابردن سطح انکارناپذیری اطلاعات ارسالی به سامانه مودیان مالیاتی می بایست کلیه صورتحساب های صادره از با امضای دیجیتال به سامانه مودیان ارسال شوند.
اشخاص حقوقی می بایست گواهی امضای دیجیتال مهر سازمانی از طریق فایل CSR را تهیه نمایند و اشخاص حقیقی (مشاغل ) به امضای دیجیتال شخص صاحب کسب و کار نیاز دارند. مشارکت های مدنی نیز باید امضای شخص حقیقی که در پرونده مشارکت نزد اداره دارایی بعنوان نماینده مشارکت شناخته شده است را تهیه نمایند.
چه افرادی مشمول قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان می شوند؟
– کلیه اشخاص حقوقی : تمامی کسب و کارهایی که با ثبت شرکت یا موسسه شناسه ملی دریافت نموده اند.
– اشخاص حقیقی : تمامی صاحبان مشاغل ( صنفی و غیر صنفی) بر اساس فراخوان.
فرخوان های سامانه مودیان
سازمان امور مالیاتی طی پنج فراخوان که در سامانه مودیان منتشر کرده است مودیان را ملزم به ارسال صورتحساب الکترونیکی نموده است.
فراخوان اول: شرکت های دولتی، بورسی و مودیانی که موضوع قانون بودجه سال 1401 هستند می توانند از 1 مهر 1401 به شکل داوطلبانه اقدام به ثبت نام در سامانه مودیان کنند.
فراخوان دوم: تمام اشخاص حقوقی به جز دستگاه های امنیتی و اطلاعاتی، وزارت دفاع، قراردادهای پیمانکاری، معاملات و اطلاعات نیروهای مسلح می توانند به شکل داوطلبانه از تاریخ 1 مهر 1401 در سامانه مودیان اقدام به ثبت نام کنند. اما ثبت نام از تاریخ 1 دی همین سال یعنی 1401 الزامی خواهد شد.
فراخوان سوم : تمام اشخاص حقیقی که مشمول فراخوان های هشت گانه مالیات بر ارزش افزوده قبلی از تاریخ 1 دی 1401موظف هستند از 1 فروردین 1402 در این سامانه ثبت نام کنند.
فراخوان چهارم: تمام اشخاص حقیقی یا صاحبین مشاغل صنفی و غیرصنفی باید ثبت نام خود را در تاریخ 1 تیرماه 1402 در سامانه مودیان انجام دهند.
فراخوان پنجم: تمام اشخاصی که از تاریخ 1 مهر 1402 باقی مانده اند موظف اند ثبت نام خود را از ابتدای دی ماه 1402 در سامانه مودیان انجام دهند.
تغییر تاریخ فراخوان ها
تاریخ فراخوان های ثبتنام و عضویت در سامانه مودیان تغییر کرده است و کلیه اشخاص حقوقی از اول مهرماه 1402 و کلیه صاحبان مشاغل از اول دیماه 1402 مشمول عضویت و انجام تکالیف قانونی شدند.
تکلیف صدور صورتحساب الکترونیکی
از اول دی ماه 1402 :
– کلیه اشخاص حقوقی ( طبق قانون تسهیل)
– اشخاص حقیقی (مشاغل صنفی و غیر صنفی) که فروش خالص کالا و خدمات آنان تا پایان شهریور 1402 بیشتر از 180 میلیارد ریال بوده است.
– اشخاص حقیقی موضوع جزء 2 بند ط تبصره 6 قانون بودجه 1403.
– عرضهکنندگان کالا و خدمات مرتبط با طلا، جواهر و پلاتین.
– فروشندگان مواد معدنی به واحدهای فرآوری مواد معدنی.
از اول فروردین ماه 1403:
اشخاص حقیقی (مشاغل صنفی و غیر صنفی) که فروش خالص کالا و خدمات آنان تا پایان آذر 1402 بیشتر از 180 میلیارد ریال بوده است.
از اول تیر ماه 1403:
اشخاص حقیقی (مشاغل صنفی و غیر صنفی) که فروش خالص کالا و خدمات آنان تا پایان اسفند1402 بیشتر از 180 میلیارد ریال بوده است.
از اول شهریور ماه 1403:
اشخاص حقیقی (مشاغل صنفی و غیر صنفی) که فروش خالص کالا و خدمات آنان تا پایان خرداد 1402 بیشتر از 144 میلیارد ریال بوده است.
نرم افزار سامانه مودیان اخوان
چرا نرم افزار سامانه مودیان اخوان؟
نرم افزار سامانه مودیان اخوان با لازم الاجرا شدن قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، در فروردین 1402 به مشتریان ارائه شد.
فاکتورهای صادره از نرم افزار فروش اخوان توسط نرم افزار سامانه مودیان اخوان و بر اساس دستورالعمل مرکز تنظیم مقررات، نظام پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان به کارپوشه ارسال می گردد.
انواع صورتحساب الکترونیکی اصلی , صورتحساب الکترونیکی اصلاحی , صورتحساب الکترونیکی برگشتی و همچنین صورتحساب الکترونیکی ابطالی را در نرم افزار سامانه مودیان اخوان می توان ارسال نمود.
در سیستم سامانه مودیان اخوان می توان صورتحساب الکترونیکی نوع اول با الگوهای هفت گانه و صورتحساب الکترونیکی نوع دوم با الگوهای دو گانه را ارسال نمود.
همواره امکان پیگیری آخرین وضعیت صورتحساب الکترونیکی ارسال شده به سامانه مودیان وجود دارد.
الگوهای الکترونیکی نوع اول عبارتند از:
الگوی اول فروش , الگوی دوم فروش ارز(صرافی ها) , الگوی سوم صورتحساب طلا، جواهر و پلاتین , الگوی چهارم قرارداد پیمانکاری , الگوی پنجم قبوض خدماتی , الگوی ششم بلیط هواپیما , الگوی هفتم صادرات
الگوهای الکترونیکی نوع دوم عبارتند از:
الگوی اول فروش , الگوی دوم صورتحساب طلا، جواهر و پلاتین
در ماژول سامانه مودیان اخوان هیچگونه محدودیتی در ارسال انواع صورتحساب با انواع الگوهای مختلف و تعداد ارسال ها وجود ندارد.
نرم افزار سامانه مودیان اخوان بر اساس آخرین دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی مرکز تنظیم مقررات، نظام پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان بروزآوری می گردد.
پیش نیازهای استفاده از نرم افزار سامانه مودیان
– دریافت گواهی امضای دیجیتال مهر سازمانی از طریق فایل CSR – شامل کلید خصوصی ، کلید عمومی، فایل گواهی.
جهت رفاه حال مشتریان خود و مشتریان سایر شرکت های نرم افزاری سرویس صدور گواهی CSR و دریافت کلید عمومی توسط شرکت اخوان محاسب جنوب ارائه شده است. از طریق این سرویس می توانید کلیدهای عمومی و خصوصی و CSR را دریافت نمائید.
– دریافت شناسه یکتای مالیاتی در کارپوشه مالیاتی خود از طریق فایل کلید عمومی دریافت شده در ردیف بالا.
– دریافت شناسه کالا از طریق سامانه جامع تجارت ایران یا استفاده از شناسه کالاهای عمومی ارائه شده در سامانه دریافت شناسه کالا و خدمات ( امور مالیاتی)
– دریافت شناسه خدمات از طریق پرتال جامع مرکز ملی شماره گذاری کالا و خدمات ایران یا استفاده از شناسه کالاهای عمومی ارائه شده در سامانه دریافت شناسه کالا و خدمات ( امور مالیاتی)